Uloga sigurnosnih vrata u požaru na Novom Beogradu

Dana 21.03.2020. godine, u bulevaru Milutina Milankovića 110, na 7. spratu, izbio je požar, koji se proširio na 8. i 9. sprat i zahvatio sedam stanova. Kako smo nezvanično saznali, nažalost je tada život izgubilo sedam osoba, dok je pet osoba povređeno od posledica požara.

U istom ulazu, na 8. i 9. spratu zgrade koju je požar zahvatio, ispostavilo se da su dva stana imala ugrađena BOSAL sigurnosna vrata, LUX model, koja su stanarima ovih stanova, kako smo od samih stanara i doznali, doslovno spasila živote.

Na tim stanovima su ugrađeni BOSAL-ovi standardni LUX modeli, sa nadvratnicima bez protivpožarne zaštite (dok u ponudi imamo i pp vrata), ali zbog dobrog dvostrukog dihtovanja i same strukture krila i štoka vrata, sprečila su prodiranje dima i vatre u njihove domove.

Kako nam je prenela jedna od stanarki, vatrogasci su pravili kratke predahe u njenom stanu na 8. spratu, a koji je zbog vrata ostao zaštićen od požara.

Nakon poziva smo izašli na adresu, kako bismo utvrdili nivo oštećenja, radi reparacije. Tom prilikom smo se uverili u to da vrata izložena visokim temperaturama nakon požara nesmetano vrše funkciju zatvaranja i zaključavanja.

Sada želimo da vam pokažemo fotografije vrata izloženih direktnom plamenu i visokim temperaturama i fotografije vrata nakon reparacije i adaptacije hodnika zgrade.

Pogledajte i ostale reference: